SÖKNING


 


Fåglar, naturen


För 100 000 år sedan har jag säkert varit besläktad med svanarna och vildgässen, ty jag känner en sådan dragning till dem.
(Till Jussi Jalas 24.8. 1940)

I dag tio före elva såg jag 16 svanar. En av mina största upplevelser! Herregud vilken skönhet! De cirklade länge ovanför mig. Försvann i soldiset som ett glänsande silverband. Lätet liknar träblåsinstrument, det är av samma typ som tranornas, men utan tremolo. Svanarnas läte är närmare trumpeten, fastän sarrusofonklangen är uppenbar. En låg refräng som påminner om ett litet barns gråt. Naturmystik och livssmärta! Femte symfonins finaltema [notexempel] Bindning i trumpeterna!! Detta skulle hända mig, som så länge har varit utomstående. Jag har alltså varit i helgedomen idag den 21 april 1915.
(DB 21.4.1915. Sibelius arbetade med femte symfonin.)

Svanarna är alltid i mina tankar och ger livet prakt. Det är underligt att konstatera att ingenting i denna värld, varken i konst, litteratur eller musik påverkar mig lika starkt som dessa svanar + tranor + sädgäss. Deras läten och väsen.
(DB 24.4.1915)

I en soluppgång flög en spov helt nära mig, och sjöng i sext (liten sext). Jag är släkt med vadare; även de lever sitt liv utan klocka såsom jag har gjort under långa tider av mitt liv.
(Till Jussi Jalas 13.6. 1943)

Ingenting berikar mitt liv på samma sätt som årstiderna. Det är underbart att följa med deras växlingar.
(Santeri Levas 1960b)