SÖKNING

 


Bostäderna i Kervo 1899-1902

Bostädernas adresser i Kervo. Numret hänvisar till numret på kartan.

1. Gamla prästgården Hakalantie 1
2. Mattilas hus Kytömaantie 59

1. Januari–maj 1899 Gamla prästgården (Mimmi Lundgrens villa) Hakalantie 1

Sibelius förbannade bristen på arbetsro och de höga levnadskostnaderna för sin vän Adolf Paul i december 1898: ”Det här är ett förbannat liv, jag skulle vilja åka ut till landet för att arbeta.” Ett par veckor senare bodde han redan ensam som underhyresgäst i närheten av Kervo station. Fröken Mimmi Lundgren hade hyrt ut rum i sin stora villa åt honom. Resten av familjen stannade ännu under vintern på Elisabetsgatan. Flykten till landet lönade sig, för i Lundgrens hus färdigställde Sibelius sin första symfoni och Atenernes sång.

2. Juni 1899–september 1902 Mattilas hus Kytömaantie 59

Sibelius hittade Mattilas hus uppenbarligen tack vare Mimmi Lundgren. Byggnaden var en del av en lantegendom som hörde till Lundgrens vänfamilj Eskelin och bara ett par år gammal. Bostadens årshyra, 2 100 nuvarande euro, var bara en tredjedel av kostnaderna för bostaden på Elisabetsgatan. Sibelierna fick ett hem som omfattade en dagligstuga, en stor sal och tre kammare. I familjen fanns på den tiden förutom makarna, tre döttrar och en tjänarinna.

Tiden på Mattila kan ses som en slags generalrepetition för Ainola, där fick familjen nyttiga kunskaper om boendet på landet. Familjen betalade hyra för huset för 40 månader, men Sibelius var hemma knappt hälften av denna tid.
I Kervo drabbades Sibelierna av sitt livs största bakslag. Dottern Kirsti dog i tyfus på Mattila den 13 februari år 1900 bara ett år och tre månader gammal.

Mattilas hus var oeldat i flera omgångar. Från oktober 1900 ända till maj 1901 stannade Sibelierna i Tyskland och Italien. Robert Kajanus passade på tillfället och kom till Mattila för att fira jul. Familjen Sibelius tillbringade somrarna i huvudsak hos Järnefelts i Lojo, med undantag av år 1902. Aino och döttrarna bodde nog på Elisabeth Järnefelts Vieremä, men Sibelius arbetade i Tvärminne till slutet av september och fick den populära sången Var det en dröm? färdig. På Mattila förnyade Sibelius sin första symfoni och färdigställde den andra symfonin samt verket Tulen synty (Eldens ursprung).