SÖKNING

 


Bostäderna i Helsingfors 1892-99

Bostädernas adresser i Helsingfors, numreringen hänvisar till numren på kartan.


4. Kalevagatan 45/


5. Parkgatan 9
6. Östra Brunnsparken 21
7. Kaserngatan 228. Elisabetsgatan 21

4. Hösten 1892 – våren 1893 Kalevagatan (Wladimirsgatan) 45
Stadsdel IV Kvarter 75 Tomt 30 Ägare J. F. Rikström

HSA Magistratens arkiv

Det unga parets första bostad fanns på Wladimirsgatan. Av John Rikström hyrde Sibelius en bostad som omfattade fyra rum, tambur och kök. Bostaden var på gatusidan, i första våningen. Till avtalet hörde även en vindsskrubb och utrymmen i vedkällaren samt nyttjanderätten till husets tvättstuga och badrum. Hyran var över 270 euro i månaden och det var svårt för Sibelius att få ihop pengarna (Se ekonomi). I denna bostad föddes familjens förstfödda Eva den 19 mars 1893. Hyrestiden upphörde lämpligt i slutet av maj, just före fastighetens exekutiva auktion. Uthyraren hade gjort konkurs på våren. Sibelierna tillbringade sommaren i Ruovesi och Kuopio. I denna bostad färdigställde Sibelius den första versionen av En saga samt den populära körsången Båtfärden.

5. Hösten 1893 – våren 1894 Parkgatan 9
Stadsdel VII Kvarter 135 Tomt 5 Ägare handelsfartygskaptenen Frans A. Åström

HSA Magistratens arkiv

På hösten flyttade Sibelius trepersoners hushåll till Parkgatan. Den följande vintersäsongen präglades av Symposion-perioden och långa restaurangkvällar. Sibelius gav sina första konserter utanför Helsingfors. Resan till Åbo i februari lönade sig, men skuldsättningen hade redan börjat. Banden till Lovisa bröts, när det hus som familjen ägde såldes i april. I Parkgatans bostad komponerade Sibelius till exempel Karelia-musiken, som utvecklades till den populära Karelia-sviten. Aino som väntade sitt andra barn flyttade i juni med dottern Eva till sina föräldrar på Orisberg i Storkyro. Sibelius tillbringade sommaren utomlands (Se Resor).

6. Hösten 1894 – våren 1895 Östra Brunnsparken
Stadsdel IX Kvarter 21

Sibelius återvände från utlandet i slutet av september och började leta efter en ny bostad. Familjen bodde temporärt i Willensauna i slutet av Mikaelsgatan, tills man fann ett nytt hem i Brunnsparken. Sibelius skildrade rummenas placering i ett brev till sin mor.Början var dyster. Bristen på utrymme gjorde Sibelius nervös och med följderna var bekanta. Dessutom insjuknade lilla Eva i tyfus. Till all lycka bodde Aino Sibelius föräldrar redan i Helsingfors. Modern Elisabeth kom för att sköta om patienten, för Ainos graviditet var i sitt slutskede. Dottern Ruth som föddes i denna bostad den 23 november upplevde sitt livs första drama i början av februari med sin syster Eva. En häftig eldsvåda hos Sibeliernas granne fick balkongen att pyra. Det var lördag och Aino Sibelius var ute och handlade och kompositören var inte hemma. Man klarade eldsvådan med blotta förskräckelsen.
I den här bostaden fick Sibelius färdigt Skogsrået och bearbetade den första versionen av sin Lemminkäinensvit av skisserna för operan Veneen luominen.

På sedvanligt sätt avstod familjen från bostaden för sommaren. Sommaren tillbringade Sibelierna i Waania vid sjön Vesijärvi (Se Resor)

7. Hösten 1895 – våren 1898 Kaserngatan 22
Stadsdel VII Kvarter 104 Tomt 14 Ägare Magister Alexander Streng


HSA Magistratens arkiv

Sibelierna återvände till staden den andra veckan av september och fann en behaglig bostad på Kaserngatan. Denna bostad blev sedan familjens långvarigaste hem i Helsingfors. Först Sibelius mors död i slutet av år 1897 ledde till att familjen flyttade till en rymligare bostad, för Sibelius syster Lindas mentala hälsa vacklade när hon miste sin försörjare. Linda flyttade till sin bror hösten 1898.

General Järnefelt dog i april 1896 och i det därpå följande arvskiftet kom man ihåg Aino som blivit utan utbildning. Hon kom på sin första utlandsresa till Berlin (Se Resor). När makarna hade återvänt, reste familjen på nytt till Waania. Följande sommar reste Sibelius till Italien (Se Resor) och Aino flyttade med sina barn till sin mor och bror i Lojo. Denna visit gjorde familjen till en årlig vana. Sommarvisiterna till Lojo fortsatte ännu efter det att Ainola blivit färdigt.

I bostaden på Kaserngatan fick Sibelius färdigt ett tjugotal verk, till exempel Lemminkäinensviten, operan Jungfrun i tornet, Koskenlaskijan morsiamet och scenmusiken Kung Kristian II.

8. Hösten 1898 – våren 1899 Elisabetgatan 21
Stadsdel I Kvarter 22 Tomt 9 Ägare Laurell

På hösten 1898 flyttade Sibelierna till en rymlig bostad. Det nya hemmet fanns i ett hörnhus på Elisabets- och Snellmansgatan. Hyran var hög, i nuvarande pengar 6 500 euro för vintersäsongen, men till bostaden flyttade även Sibelius bror Christian, som betalade sin och systern Lindas del av kostnaderna.
Kirsti, familjens tredje dotter, föddes 14.11. Barnavården, samboendet och den dyra hyran gjorde Sibelius till den grad nervös, att tanken om att familjen skulle flytta till landet började gro. I bostaden på Elisabetsgatan fick han emellertid färdig till exempel Sydämeni laulu (Mitt hjärtas sång).