SÖKNING

 


Barndomen och skolgången i Tavastehus 1865-85

Bostädernas adresser i Tavastehus, numreringen hänvisar till numren på kartan.

1. Regeringsgatan 11
2. Brandkårsgatan 5

3. Regeringsgatan 5

4. Kaserngatan 4

5. Sibeliusgatan 15

Sibelius far Christian Gustaf flyttade till Tavastehus efter att ha blivit utnämnd till läkare för den lokala skarpskytteskolan på sommaren 1859. Han hyrde ett hus av apotekaren Åkerman (1). Det var i detta hem på Residensgatan som Jean (Janne) eller Johan Christian Julius Sibelius föddes som familjens andra barn 1865. Jannes minnesbilder av denna bostad var mycket ringa. Han kom ihåg att han suttit i sin fars knä och tittat på en fågelbok och att han legat vid sin mors fötter, när denna spelade på taffelpianot.

Jean Sibelius födelsehem

Doktor Sibelius dog helt plötsligt 1868 (se även Levnadslopp) och änkan Maria tvingades flytta med sina barn till sin mor Katarina (2). Detta hus på Prykigatan visade sig emellertid vara trångt. Där bodde ju Katarina, Maria, Marias barn Linda, Janne och Christian samt Marias bror Axel samt hennes systrar Julia och Tekla. Katarina sålde sitt hus 1871. Då var Janne fem år gammal.

Katarina hyrde en rymligare bostad vid Residensgatan (3) av köpman Grönlund, men flyttade redan efter drygt ett år på nytt. Då hade Janne börjat sin skolgång.

I köpman Lindfors hus vid Kaserngatan fanns det gott om utrymme för en stor familj (4), men Katarina fortsatte att leta efter en ägarbostad.

I början av år 1874 blev det ett slut på det kringflackande livet. Katarina köpte ett hus vid Västra Slottsgatan (5) av änkefru Ebba Gustava Leváns arvingar. I denna bostad levde Janne från 8-årsåldern till sommaren efter studentskrivningarna 1885. I bostaden vid Västra Slottsgatan lärde sig Janne att spela piano och violin och började komponera. Det är i den här bostaden som förstlingsverket Vattendroppar och de tidigaste kammarmusikverken har blivit till. Se (Se även sektionen Musik)

Under Sibelius Tavastehusår förflöt somrarna antingen i den Borgska villan i Annila, i Sääksmäkitrakten, eller hos farmodern Katarina Fredrika Sibelius och hennes dotter Evelina i Lovisa. År 1879 dog Jannes farmor, och det Sibeliuska huset hyrdes ut för knappa tio år. Till Lovisa återvände man först i slutet av 1880-talet.