HAKU

 


Asunnot Helsingissä 1902-04

9. Syksy 1902 – kevät 1903 Eerikinkatu 22
Kaupunginosa IV Kortteli 74 Tontti 9 Om. W. W. Öhman


HKA Maistraatin arkisto

Päätös paluusta Helsinkiin kypsyi kesän 1902 aikana. Sibelius pistäytyi elokuussa Tvärminnestä Helsinkiin asuntoa etsimään ja pani hakuilmoituksenkin Hufvudstadsbladetiin 20. päivä elokuuta.

Tarjouksia tuli Kruunuhaasta, Tehtaankadulta ja Seurasaarentieltä. Vuokrapyynnöt olivat huikeat. Tarjouksien yksi talvikausi Helsingissä maksaisi yhtä paljon kuin kolme täyttä vuotta Mattilassa! Sopiva huoneisto löytyi lopulta Eero (Erik) Järnefeltin avustuksella – Eerikinkadulta. Kolmannesta kerroksesta Eerikinkatu 24:ssä oli tarjolla kulmahuoneisto. Sibelius luonnosteli asunnon huonejärjestystä kirjeessään vaimolleen.

Hanke kaatui Ainon raskauteen. Portaissa kiipeily oli häneltä kielletty. Lopulta koti löytyi puutalosta naapuritontilla. Asunto käsitti vain kolme huonetta, keittiön ja eteisen, mutta ehkäpä vuokra oli kohtuullinen.

Muutto kaupunkiin tapahtui lokakuun vaihteessa ja ongelmat alkoivat välittömästi. Sibelius pakeni vaimonsa raskaudenaikaista melankoliaa Helsingin ravintoloihin. Katarinan syntymä 12. tammikuuta 1903 rauhoitti tilannetta, mutta vain väliaikaisesti. Päätös lopullisesta maallemuutosta alkoi kypsyä ja se yhä vahvistui seuraavana kesänä Lohjalla ja perheen ensimmäisellä matkalla Virolahdelle. Eerikinkadun asunnossa Sibelius sai valmiiksi harvinaisen vähän teoksia. Tärkein saavutus oli Sadun uusi versio.

10. Syksy 1903 – kevät 1904 Lönnrotinkatu (Antinkatu) 19. Kaupunginosa IV Kortteli 73 Tontti 12 Om. Ylilääkäri C. T. Wahlberg


HKA Maistraatin arkisto

Aino Sibelius viipyi lapsineen Lohjalla aina syyskuun loppuun saakka. Säveltäjä hankki uuden asunnon Antinkadulta. Hänen muuttaessaan elokuussa perheen palvelijan Marin kanssa asuntoon oli selvää, että talvikausi Helsingissä tulisi olemaan viimeinen. Vuokrakin oli korkea: 495 nykyeuroa kuukaudessa. Hankkeet Ainolan rakentamiseksi olivat jo täydessä vauhdissa (Katso Ainola: Rakentamisen taustaa). Toukokuussa perhe jätti Helsingin lopullisesti. Väliaikainen koti löytyi Kylänpään talosta Tuusulassa, ja Ainola valmistui syyskuussa 1904.

Antinkadun eli nykyisen Lönnrotinkadun asunnossa Sibelius pystyi Helsingin kiusauksista huolimatta ahkeraan työntekoon. Hän sävelsi Kuolema-näyttämömusiikin ja siihen kuuluvan Valse tristen sekä esimerkiksi viulukonserton ensimmäisen version, Cassazionen ja merkittäviä lauluja, kuten I natten ja På verandan vid havet.