HAKU

 


Asunnot Keravalla 1899-1902

Asuntojen osoitteet Keravalla. Numero viittaa esitettävän kartan kohtaan.

1. Vanha pappila Hakalantie 1
2. Mattilan talo Kytömaantie 59

1. Tammi–toukokuu 1899 Vanha pappila (Mimmi Lundgrenin huvila) Hakalantie 1

Sibelius noitui työrauhan puutetta ja elämisen kalleutta ystävälleen Adolf Paulille joulukuussa 1898: ”On tämä saatananmoista elämää, haluaisin pois maalle työskentelemään”. Muutamaa viikkoa myöhemmin hän asui jo yksin alivuokralaisena Keravan aseman naapurissa. Neiti Mimmi Lundgren oli vuokrannut hänelle tilat suuresta huvilastaan. Muu perhe jäi vielä talveksi Elisabetinkadulle. Pako maalle kannatti, sillä Lundgrenin talossa Sibelius viimeisteli ensimmäisen sinfoniansa ja Ateenalaisten laulun.

2. Kesäkuu 1899–syyskuu 1902 Mattilan talo Kytömaantie 59

Ilmeisesti Mimmi Lundgrenin ansiosta Sibelius löysi Mattilan talon. Rakennus oli osa Lundgrenin ystäväperheen Eskelien maatilaa ja vain muutaman vuoden ikäinen. Asunnon vuosivuokra, 2 100 nykyeuroa, oli vain kolmannes Elisabetinkadun huoneiston kustannuksista. Sibeliukset saivat kodin, joka käsitti tuvan, suuren salin ja kolme kamaria. Perheessä oli tuohon aikaan aviopuolisoiden lisäksi kolme tytärtä ja palvelija.

Mattilan talon alkuperäinen huonejärjestys

Mattilan aikaa voi pitää eräänlaisena Ainolan kenraaliharjoituksena, josta perhe sai hyödyllistä tietoa asumisesta maaseudulla. Perhe maksoi talosta vuokraa 40:ltä kuukaudelta, mutta Sibelius oli kotosalla hädin tuskin puolet tuosta ajasta.
Keravalla Sibeliuksia kohtasi heidän elämänsä suurin takaisku. Kirsti-tytär kuoli lavantautiin Mattilassa vuoden 1900 helmikuun 13. päivänä vain yhden vuoden ja kolmen kuukauden ikäisenä.

Mattilan talo oli moneen otteeseen kylmillään. Lokakuusta 1900 aina toukokuulle 1901 Sibeliukset viipyivät Saksassa ja Italiassa. Robert Kajanus käytti tilaisuutta hyväkseen ja tuli Mattilaan viettämään joulua. Sibelius-perheen kesät kuluivat pääosin Järnefelteillä Lohjalla, poikkeuksena vuosi 1902. Aino ja tyttäret asuivat kyllä Elisabeth Järnefeltin Vieremässä, mutta Sibelius työskenteli Tvärminnessä syyskuun loppuun saakka saaden valmiiksi suositun Var det en dröm? -laulun. Mattilan talossa Sibelius uusi ensimmäisen sinfoniansa ja viimeisteli toisen sinfonian sekä Tulen synty -sävellyksen.